Slapovi Iguazu, najspektakularniji vodopad na svijetu

Slapovi Iguazu, Foto: Martin St-Amant/Wikimedia

Slapovi Iguazu jedno su od svjetskih čuda prirode, koji su se smjestili na rijeci Iguazu, na granici između brazilske države Parana i argentinske provincije Misiones. Vodopad koji poznatu rijeku dijeli na gornji i donji tok, spada u najveće i zasigurno najspektakularnije vodopade na svijetu, koji uživaju status svjetske baštine.

Svi oni koji su mogli vidjeti Iguazu uživo, slažu se da se radi o prekrasnoj slici prirode koja sjaji svojim punim sjajem. Iguazu porijeklo vuče iz jezika naroda Guarani, čija legenda govori o namjeri boga da se oženi lijepom djevojkom Naipi, koja je pobjegla sa svojim ljubavnikom Taroba u kanuu. Prema priči, bog je u gnjevu rascijepio rijeku stvorivši pritom vodopad i osudivši ljubavnike na vječni pad.

Zaista kad malo bolje pogledamo, u jednom se trenutku čini kao da je priroda ispustila sav svoj bijes, koji je demonstrirala svojim vodopadima. Zasigurno se radi o jednom od glavnih atrakcija na ovom području. Vodopadi se nalaze u nacionalnim parkovima Iguazu u Argentini iIguacu u Brazilu, a koji se sastoje od 275 slapova visine do 70 metara.

Smatra se kako su neke od grupa visoke i do 82 metra, dok je velik dio visok oko 64 metra. Bazaltni rub kanjona preko kojeg se prelijeva voda nazaduje oko 3 mm godišnje. Uz ove prekrasne prirodne fenomene, nalaze se dva grada; brazilski Foz de Iguacu te argentinski Puerto Iguazu. Dakle dva grada odakle možete krenuti u istraživanje ovog prirodnog fenomena.

Zanimljivo je spomenuti kako je prva osoba koja je posjetila slapove, zapravo bila Alvar Nunez Cabeza de Vaca, prema kojem je nazvan jedan od slapova na argentinskoj strani, kao i prema Boselliju koji je slapove ponovno otkrio u 19. st. Zahvaljujući ovoj dvojici istraživača, danas praktički svatko može uživati u tom prirodnom fenomenu.

Treba napomenuti kako u blizini slapova postoje dvije međunarodne zračne luke: Cataratas del Iguazu International Airport te brazilski Foz Do Iguacu International Airport. Argentinska zračna luka udaljena je 25 km od grada Iguazu. Brazilska zračna luka nalazi se između Foz do Iguacu i slapova. LAN Airlines i Aerolineas Argentinas imaju izravne letove iz Buenos Airesa prema Iguazi i nekoliko drugih brazilskih zrakoplovnih tvrtki.

Slapovi Iguazu, Foto: Martin St-Amant/Wikimedia

Komentari

  1. Višnja Bolf kaže

    Bili smo tamo u kišnom periodu kada su bili na samom vrhuncu s vodom. Neponovljivi doživljaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>