Salvador de Bahia, središte afro-brazilske kulture

Foto: JorgeBRAZIL/Flickr

Salvador de Bahia ili “Grad Svetog spasitelja zaljeva svih svetih”, najveći je grad na sjeveroistočnoj obali Brazila i ujedno glavni grad sjeveroistočne brazilske države Bahia. Salvador je isto tako poznat kao glavni grad zabave Brazila, budući da stanovnici velik dio godine osjećaju samo dobro raspoloženje zbog brojnih festivala, a ponajviše karnevala.

Salvador je ujedno poznat kao prvi kolonijalni grad Brazila te jedan od najstarijih gradova u Americi. Dugo se vremena pojavljivao samo kao Bahia i to zato kako bi ga razlikovali od drugih gradova u Brazilu istog imena. Salvador je inače treći najveći naseljeni grad u Brazilu, nakon Sao Paula i Rio de Janeira.

Grad je danas poznat po svojoj jedinstvenoj kuhinji, glazbi i naravno arhitekturi. Čak se mogu primjetiti brojni afrički utjecaji u mnogim kulturnim aspektima grada, zbog čega je ono središte afro-brazilske kulture. Povijesno središte Salvadora poznato je i kao Pelourinho, zbog brojnih povijesnih spomenika koji datiraju iz 17. i 19. stoljeća.

Najpoznatijim dijelom grada čini se velika strmina koja dijeli Gornji grad Ciudad Altu i Donji grad Ciudad Baixu s gradskom katedralom i nekoliko administrativnih zgrada. Povijesna jezgra grada još je jedna od lokacija koju treba izdvojiti, a radi se o dijelu grada pod zaštitom UNESCO-a.

Sam grad predstavlja dobar primjer portugalskog urbanizma iz sredine 16. stoljeća. Salvador svoje veliko povijesno iskustvo vuče još iz kolonijalnog razdoblja, a da ne spominjemo velik broj kolonijalnih palača, crkava i samostana, uglavnom iz 17. i 18. stoljeća.

Katedrala Salvador jedna je od lokacija koja se odnosi na taj dio grada, a koju treba vidjeti. Bivša isusovačka crkva u gradu izgrađena je u drugoj polovici 17. stoljeća, gdje se radi o finom primjeru arhitekture i dekoracije iz tog perioda.

Samostan i crkva Sao Francisco primjer su zgrada koje datiraju iz prve polovice 18. stoljeća, a radi se o još jednom primjeru portugalske kolonijalne arhitekture. Barkoni ukrasi koji se nalaze u crkvi među najboljima su u Brazilu.

Mercado Modelo poznata je tržnica koja danas broji preko 200 štandova s velikim brojem umjetnosti i raznih rukotvorina te velikog broja restorana i nekoliko barova.

Kao što možete primjetiti u Salvadoru možete vidjeti puno toga i pritom puno toga naučiti.

Foto: Hermann Luyken/Flickr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>