Siena pruža osjećaj da ste zalutali u neko drugo vrijeme

Sigurno ste svi čuli za Toskanu, prekrasnu regiju u Italiji koju su mnogi povezivali s ljubavi i romantikom. Toskana je regija u središnjoj Italiji čija su najpoznatija turistička odredišta Firenca, Pisa, Lucca, Cortona, Maremma, Crete Senesi, Lunigiana, Garfagnana i Siena.

Fontana Fonte Gaia, Foto: MarkusMark/Wikimedia

Vjerojatno ste čuli za velik dio ovih mjesta, međutim nekako nam se Siena od njih zasada čini najprivlačnijom. Poznata je kao grad i sjedište istoimene provincije u talijanskoj regiji Toskani. Radi se prije svega o gradu bogate kulturne prošlosti zbog čega je stavljen pod zaštitu UNESCO-a.

Kad već pričamo o kulturno-povijesnim tragovima tada treba istaknuti da ih ima dosta, a od njih treba izdvojiti njih par koje svakako treba obići. Jedna je Piazza del Campo, poznati gradski trg u obliku školjke izgrađen na mjestu nekadašnjeg rimskog kazališta.

Na njemu se nalazi poznata gradska vijećnica, Palazzo Pubblico i Torre del Mangia koji je poznat po godišnjoj konjskoj utrci u kojoj se natječu predstavnici svake gradske četvrti i to još od srednjeg vijeka. Moramo napomenuti da su konjske utrke pravi mali doživljaj za sve one koji vole malo više adrenalina.

Pored toga htjeli bi izdvojiti fontanu na trgu Fonte Gaia, izgrađenu 1419. godine u obliku plitkog bazena čiji su zidovi ispunjeni alegorijskim reljefima Gospe te mitoloških i kršćanskih vrlina. Naravno da ne smijemo izostaviti ni poznatu Siensku katedralu, gdje se radi o jednom od velikih primjera talijanske romaničko-gotičko arhitekture.

Katedrala je započeta u 12. stoljeću, s tim da je njezina glavna fasada dovršena 1380. godine. Unutar nje se nalazi slavna gotička propovjedaonica, a u samoj su sakristiji očuvane renesansne freske. Tu je još i poznato Sveučilište u Sieni, osnovano 1203. godine koje svoju slavu temelji na studiju prava i medicine.

Dakle nađete li vremena svakako se zaputite prema ovom prije svega povijesnom gradu koje će vas oduševiti zbog više toga, a najbolji osjećaj od svega što ćete u određenom trenutku imati osjećaj kao da ste zalutali u neko drugo vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>