Salta i pogled na dolinu San Bernardo

Salta, Foto: Justin Otto/Flickr

Salta je grad u sjeverozapadnom dijelu Argentine te ujedno glavni grad provincije Salta. Zajedno sa svojim gradskim područjem broji populaciju od oko 470.000 stanovnika od popisa stanovništva iz 2001. godine. Smatra se osmim najvećim gradom u Argentini.

Nalazi se u čuvenoj dolini Lerma na 1.152 m nadmorske visine iznad morske razine u podnožju Anda. Poznato je kako je vrijeme na tom području skoro uvijek okarakterizirano kao toplo i suho s godišnjim prosjekom padalina od 756 mm oborina s prosječnom temperaturom od 16,4°C. Siječanj i veljača najpoznatiji su po najvećem broju padalina.

Salta je s vremenom postala jedna od glavnih turističkih destinacija i to ponajviše zbog svoje stare kolonijalne arhitekture te prigodnog krajolika. Čuvene znamenitosti u samom gradu obuhvaćaju katedralu neo-klasičnog stila te središnji trg. Gradski muzeji pokazuju širok raspon predmeta i likovnih radova iz brojnih civilizacija koje su nastale na području južne regije kao što je Inca Empire.

Inca Empire pripada Collasuyu, jednom od četiri carstva podijeljenih još od vremena španjolskih osvajanja. Na samo 6 km udaljenosti nalazi se Martin Miguel de Guemes, zračna luka s redovnim letovima prema Buenos Airesu, Tucumanu i Jujuyi, Cordobi, Iguazu, Rio de Janeiru i Santa Cruzu.

Salta je poznata po velikom broju znamenitosti, odnosno po impresivnom broju građevina koje datiraju iz 18. i 19. stoljeća te početka 20. stoljeća. Tu treba posebno izdvojiti Trg sa satom, zatim neoklasičnu katedralu, Muzej suvremene umjetnosti, Cabildo poznat i kao povijesni muzej. Tu je i Muzej posvećen planinskoj arheologiji, gdje se nalazi velik broj artefakata, a gdje možemo izdvojiti i mumije Inka.

Na Trgu se nalazi impresivna crkva Sv. Franje. Tri bloka u ulici Balcarce predstavljaju središte noćnog života Salte s brojnim restoranima, pubovima i naravno kafićima s koncertima koji se održavaju praktički svake noći. Dakle pravi raj za sve one koji se žele opustiti u kasnim noćnim satima.

Ono što impresionira velik broj posjetitelja je pogled na dolinu San Bernardo gdje posjetitelji mogu vidjeti cijeli grad i cijelu dolinu. Do tamo se može doći automobilom, žičarom ili čak stepenicama.

Kao što možete primjetiti radi se o gradu koji nudi velik broj sadržaja koji oduševljavaju sve prisutne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>