Nacionalni parkovi u Europi

Kako površinom spada među manje kontinente svijeta, sa velikom gustoćom naseljenosti, u Europi ne postoje mnoga područja netaknute prirode. Seljaci diljem Europe su tijekom mnogih godina pokrčili veliku površinu šuma, posebno srednje Europe, kako bi napravili poljoprivredna zemljišta. Kako bi spriječili daljnje uništenje, Europljani su rano krenuli u proces zaštite određenih teritorija. Od mnogobrojnih parkova, izdvajamo sedam najljepših.

Oaza mira parka Saxony, Foto: Jwaller/Wikimedia

1. Saxony Switzerland nacionalni park, nalazi se u Njemačkoj u blizini grada Dresdena. Nastao je 1990. godine kako bi se zaštitile biljne i životinjske vrste te krajolik. Površina mu je 93km2, a obuhvaća dvije različite regije, Uttewalden Grund i Saxon Switzerland Hinterland. Poznat je po pješčanim stjenama koje privlače mnoge slobodne penjače iz cijelog svijeta.

2. Teide nacionalni park na Tenerifema. Proglašen nacionalnim parkom 1954. godine zbog jedinstvenog vulkanskog kratera, promjera oko 48 km. Tu se izdiže i Mount Teide, visine 3,718 m, a predstavlja najviši vrh Španjolske. Zimi temperature padaju ispod ništice, dok se ljeti penju iznad 40 Celzijusa.

3. Visoke Tatre su planinski lanac smješten na granici Slovačke i Poljske. Broje 17 vrhova viših od 2.500 m. Većina tih vrhova smješteno je u Slovačkoj, gdje je i najviši Gerlachovský štít (2.655 m). Područje je poznato po endemskim životinjskim i biljnim vrstama.

4. Plitvička jezera su najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, tu titulu su dobila 1949. godine. Karakterizira ga planinski kraj pokriven šumom unutar kojeg se nalazi 16 jezera različitih veličina. Plitvička su jezera poznata po svojim sedrenim barijerama koje čine slapove, najviši je “Veliki slap”.

5. Olimp nacionalni park u Grčkoj, osnovan je 1938. godine, a proteže se na površini od 238 km2. Olimp je poznat još iz grčke mitologije, a predstavljao je dom bogova. Najviši vrh Mytikas (2.918 m), je u davninama bio poznat i kao “Panteon”, mjesto sastajanja bogova. Na području nacionalnog parka su se odigravale i prve Olimpijske igre u čast boga Zeusa.

6. Sarek nacionalni park u Švedskoj, veoma je poznat među alpinistima željnih avanture. Nalazi su u sjevernom predjelu zemlje, na području velike količine padalina. Specifičan je po tome što unutar parka nema označenih staza ni odmorišta. U Sareku se može vidjeti i oko stotinjak srednje velikih glečera.

7. Góry Stolowe nacionalni park smješten je u centralnom dijelu Poljske. Prepoznatljiv je po prekrasnim pejsažima netaknute prirode i strmim liticama. Stijene su specifično formirane, tako da na nekim predjelima čine oblike slične labirintu. Turiste najviše privlače interesantno oblikovane stijene (Szczeliniec Wielki i Szczeliniec Maly).

Autor: M.T.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>