Mrtvo more u Jordanu

Foto: Gusjer/Flickr

Kada pričamo o najfascinantnijim prirodnim pojavama, tada je Mrtvo more zasigurno jedno od tih čuda, koja nas i dalje drže očaranima svojom jedinstvenom pojavom.

Mrtvo more je prije svega jezero koje napaja Jordan, a na kojeg izlaze Izrael te Zapadna obala i naravno Jordan.

Mrtvo more smatra se dijelom Jordanskog jarka i zapravo je sjeverni nastavak velikog istočnog jarka. Površina same vode navodi se oko 396 metara ispod razine mora.

Sadržaj slanosti u jezeru iznosi do 33%. Iz njega voda ne ističe, što znači da sva voda koja uđe u njega, u njemu i ostaje.

Radi se o jezeru koje je najniže smješteno jezero na Zemlji. Na ovom području vlada suha pustinjska klima, sa jako malim brojem padalina. Ljeti se temperature znaju penjati i do 40°C zbog čega je isparavanje veliko, tako da razina vode neprekidno oscilira oko srednje vrijednosti.

Ako se želite osobno osvjedočiti u ove prirodne ljepote, tada vam savjetujemo obilazak nekoliko lokacija koje su smještene u neposrednoj blizini mora.

Odlučite li se na dolazak svakako se zaputite prema selu Ajlun gdje možete vidjeti prekrasnu tvrđavu iz nekadašnjih vremena, a time dobiti jedan od najfascinantnijih pogleda na dolinu Jordana.

Pored toga tu je i Jerash koji predstavlja jedan od najsačuvanijih primjera nekadašnjih grčko-rimskih gradova. Pored toga tu su i ruševine Amman, poznata Umayyad palača.

Također preporučamo obilazak regije Massada, gdje se možete uspeti žičarom do planine na kojoj se nalazi tvrđava koju je sagradio kralj Herod.

Dakle na tom se mjestu mogu naći brojni ostaci nekadašnje civilizacije; od palača, sinagoga, raznih podova s mozaičnim motivima, rimske kupelji te još mnogo toga. Također preporučamo kupanje kod Tel Aviva čija je voda poznata kao iznimno ljekovita.

Na povratku iz Tel Aviva navratite prema Pećinama Kumran.

Komentari

  1. Alma kaže

    Bilo bi korisno da autor ovog teksta objasni čime to Mrtvo more napaja Jordan i da uz jarak doda atribut “tektonski”, te da rečenicu “Iz njega voda ne ističe, što znači da sva voda koja uđe u njega, u njemu i ostaje.” preformulira i doda da se ipak, sva voda koja dospije u jezero, u njemu ne zadržava, već da dio nje ipari, inače ovo ne bi bilo jedno od najslanijih jezera na Zemlji.

  2. Kaca Vukasovic kaže

    Koliko deluje interesantno, ali kupati se tj. plutati u mrtvom moru je stvarno nesvakidašnji doživljaj, samo bez gutanja vode ili prskanja po očima. Plaže na Izraelskoj strani mrtvog mora su prelijepe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>