Machu Picchu, sveti grad Inka

Machu Picchu je zasigurno jedno od najpoznatijih odredišta u samom Peruu, a pritom mislimo na sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu. Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1300. godine, s tim da je otkriven tek početkom dvadesetog stoljeća od strane Hirama Binghama.

machu picchu

Machu Picchu, Foto: ShashiBellamkonda/Flickr

Da se radi zaista o jednoj od posebnijih destinacija u svijetu, posvjedočili su mnogi, a pretpostavlja se kako je sam grad bio napušten i prije nego što su došli Španjolci. Prema jednoj od teorija stanovnike je pokorio sifilis koji je potekao iz Europe. Godine 1983. ovaj je grad smješten na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi, a 2007. godine izabran je kao jedno od Sedam novih svjetskih čuda.

Od značajnih lokacija svakako treba izdvojiti Intihuatanu poznatiju kao ritualni kamen i jedan od rijetkih koji je ostao sačuvan unatoč godinama. Posebnost ovog kamena leži u činjenici kako svake godine 21. ožujka i 21. rujna, točno u podne, Sunce se nalazi iznad glavnog kamenog stupa, gdje ne pokazuje nikakvu sjenu.

Prema lokalnoj legendi, ako osoba s jakim čulima prisloni čelo na dotični kamen, Intihuatana će mu pokazati jednu od vizija duhovnog svijeta.

Kondorov hram još jedna od lokacija koju treba vidjeti. Na njegovoj stijeni nalazi se urezan kondor u letu, a unutar hrama Kraljevska grobnica u kojoj je pronađeno oko 100 mumificiranih tijela, od čega najviše žena. Grobnica sadrži udubine unakrsno uklesane u stijenu koja se nalazi pored Hrama Sunca, a koje su služile za njihove obrede. Kao takve označavaju jedan od tri stupnja postojanja u svijetu Inka.

Pored nevjerojatnih arheoloških nalazišta, treba spomenuti kako je cijelo područje proglašeno ornitološkim rezervatom, u kojem prebiva preko 420 ptičjih vrsta koje savijaju svoja gnijezda. Zaista kada se malo bolje pogleda, Machu Picchu zajedno sa svojom okolicom čini jedan poseban svijet koji vrijedi istražiti.

Foto: morrissey/Flickr

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>