Kuala Lumpur, glavni grad Malezije

Pogled na Kuala Lumpur, Foto: Azreey/Wikimedia

Kuala Lumpur je glavni i najveći grad Malezije smješten u samom središtu jugoistočne Azije. Sam grad broji oko 1.800.000 stanovnika,  dok se za metropolitansko područje predviđa da brojka iznosi oko 6. 900 000 stanovnika.

Za Kuala Lumpur je specifično to što dolazi do miješanja građevina različitih stilova, što svakako vrijedi pogledati uživo. Inače ovaj je grad poznat najviše po palminom ulju. Naime Malezija je najveći proizvođač palme uljarice. Osim palminog ulja grad se obogatio zahvaljujući nafti i kositru.

Kulala Lumpur poznat je po tome što u gradu živi više etničkih skupina među koje možemo ubrojiti Malezijce, Kineze, Indijce i Europljane, a najbolje od svega je to što rasne netrepeljivosti skoro i da nema budući da te skupine žive i rade zajedno. Smatramo da je to i više nego pohvalno i dobar primjer za ostale zemlje svijeta.

Ako se odlučite na dolazak savjetujemo vam da posjetite Petronase, inače poznata građevina, koja danas slovi kao najveća građevina barem što se tiče svih građevina u svijetu koje izgledaju kao blizanci.

Sama zgrada je nadahnuta islamskom arhitekturom, i pokazuje snagu Islama u Malazijskoj religiji. Najvišom građevinom proglašeni su 1998. godine kada su sa 442 metra nadmašili visoki toranj Willis u Chicagu.

Menara KL još je jedna visoka zgrada, čija visina iznosi 421 metar, a radi se o petoj najvišoj zgradi na svijetu. Zanimljivo kod ove građevine je restoran na samom vrhu gdje ćete imati priliku uživati u zaista vrhunskim specijalitetima uz zasigurno najbolji pogled na grad.

Osim užeg centra grada i njegovih divova, treba izdvojiti i čuvenu lokaciju poznatiju kao Batu Caves. Radi se o brdu od vapnenca koji se sastoji od tri glavne špilje i nekoliko manjih. Smatra se da starost tih špilja iznosi oko 400 milijuna godina. Zaista idealna prilika da se spustite stepenicama i upoznate podzemna svetišta nama skoro nepoznate civilizacije.

Kuala Lumpur, Foto: the grey sky morning/Flickr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>