Kip slobode i otok Ellis

Foto: aa7ae/Flickr

New York je svakako jedan od najpoznatijih gradova diljem svijeta, koji svoju popularnost prije svega duguje velikom broju znamenitosti, koje svake godine privuku milijun turista. Kad već pričamo o znamenitostima, svakako treba spomenuti čuveni Kip slobode, poznatiji kao simbol New Yorka i nekadašnju nadu svima onima koji su pokušali krenuti ispočetka u novom svijetu.

Poznato je kako je preko 60 godina Ellis služio kao imigracijska stanica Sjedinjenih Američkih Država. Postoji nekoliko naziva tog otoka, a među njima možemo spomenuti i “Oyster” kako su ga nazvali kolonisti iz Nizozemske i Engleske.

Od 1808. godine otok je pod vlasništvom SAD-a, a do tada je bio u državnom vlasništvu New Yorka. Međutim američka vlada imala je cilj da se na tom otoku utvrdi luka i prenamjeni svrha samog otoka. Otok Ellis nalazi se u luci pored New Yorka u neposrednoj blizini Manhattana. Do njega se može doći putem trajekta od Battery Parka u New Yorku te Liberty State Parka u New Jerseyju.

Godine 2001. otvoren je Povijesni Centar koji pruža mogućnost svima onima koje to zanima da steknu malo bolji uvid u povijest Amerike i svih onih koji su prošli ovim dijelom, kada su ulazili u Ameriku.

Vjerojatno najveća atrakcija tog otoka, čuveni je Kip slobode, spomenik koji predstavlja pozdrav svim posjetiteljima i useljenicima pristiglima u SAD. Radi se o najvećem kipu izrađenom od metala koji je sagrađen 1884. godine u Parizu te zamišljen kao spomenik američkoj neovisnosti.

Kip teži preko 200 tona, visok je 46 metara, a predstavlja ženu na čijoj je glavi kruna sa sedam šiljaka, svaki šiljak predstavlja jedan kontinent. U lijevoj ruci nalazi se knjiga, a u desnoj upaljena baklja.

Francuzi su ga poklonili SAD-u kao podsjetnik na savezništvo dviju zemalja tijekom američke revolucije. Ne znamo koliko vas je upoznato s činjenicom kako osim tog kipa u New Yorku postoje još dva, s tim da se jedan nalazi u Parizu, a drugi u Luksemburgu.

Kip je i danas poznat kao simbol nade i nečeg višeg što su osjećali svi oni koji su prešli preko otoka Ellis.

Komentari

  1. Maja Krizmanic kaže

    Bila sam i uopće me nije privlačilo ići na kip slobode… puno ljepši je Brooklynski most, Flatiron, Central Park, Soho, Village, Chelsea market… i još puuuno toga :)

  2. Tij Ana kaže

    Ja sam bila i nisam se pokajala, “Kip slobode” je uživo ljepsi nego što sam očekivala, a u najljepšem sjećanju mi je ostao musical na Broadwayu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>